Reizigersadvies

De afgelopen jaren breidt het aantal reizigers naar (sub)tropische bestemmingen zich geleidelijk uit. Mensen zoeken gemakkelijker een exotische reisbestemming uit, niet altijd beseffend dat dergelijke reizen gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen. Regelmatig wordt er onvoldoende aandacht besteed aan de voorbereiding.

Vanuit Medisch Centrum Aan de Berg willen we u graag helpen om een verre reis verantwoord te ondernemen. Dhr. Nederstigt is geregistreerd reizigersarts. Een reizigersadvies is nooit een algemeen advies. Het is afhankelijk van veel factoren, zoals medische voorgeschiedenis, medicijngebruik, vorige vaccinaties en eventuele allergieën.

Een gedegen reisadvies is dus altijd op maat gemaakt voor één patiënt, en kan dus niet automatisch gebruikt worden voor iemand anders die dezelfde reis onderneemt.

Het is belangrijk dat u zich de volgende zaken realiseert:

 • Het reisadvies is alleen bestemd voor patiënten ingeschreven bij Medisch Centrum Aan De Berg.
 • Neem voor de benodigde vaccinaties het liefst vier tot zes weken vóór vertrek contact met ons op.
 • Win informatie in over de omstandigheden ter plekke. Denk aan veiligheid, (openbaar) vervoer, hygiëne, accommodatie, medische voorzieningen, culturele gebruiken, valuta, voltage, wetgeving, etc. Hiervoor kunt u de website van het Minsterie van Buitenlandse Zaken raadplegen.
 • Sluit een goede reisverzekering af die bij voorkeur ook repatriëringskosten en medische kosten dekt. Let goed op de geldigheidsduur, vooral bij een verblijf van meer dan drie maanden.
 • Er zijn kosten aan verbonden: € 25,-  per persoon voor het advies en € 15,- per persoon per vaccinatiesessie. Meerdere gezonde kinderen binnen een gezin worden voor het advies als één persoon gerekend. Voor het zetten van de vaccins wordt wel een aparte rekeing per kind gemaakt.
 • LET OP: met ingang van 20 mei 2018 zijn wij geen gele koorts centrum meer. Mocht u op reis gaan naar een land waarvoor een gele koorts vaccinatie nodig is (dit geldt voor de meeste landen in Zuid Amerika en Centraal Afrika) dan dient u uw reisadvies te betrekken bij de GGD of een ander geregistreerd gele koorts centrum.
 • Per 1 januari 2020 stopt Medisch centrum Aan de Berg met het verstrekken van adviezen aan reizigers. Voor reisadvies verwijzen wij u vanaf 1 januari naar apotheek Aan de Berg of de GGD zuidoost Brabant.

travel

Online intakeformulier

Bent u van plan om een reis te ondernemen? Voor een persoonlijk (medisch) advies, vaccinatie en medicatie zet u de volgende stappen:

 1. U vult het Intakeformulier reizigers in en levert dit, samen met een kopie van uw vaccinatiepaspoort en eventuele andere belangrijke reisgegevens, in bij de assistente. Uw aanvraag wordt nagekeken door de reizigersarts. Dit kan een aantal dagen duren, afhankelijk van de drukte. Met behulp van uw medisch dossier wordt een advies op maat opgesteld.
 2. De assistente neemt contact met u op om het gegeven advies door te spreken, en eventueel een afspraak te maken voor het zetten van de benodigde vaccinaties.
 3. U haalt de vaccins op bij apotheek Aan de Berg voorafgaand aan de afspraak met de assistente.
 4. De doktersassistente zet de benodigde vaccinaties, waarna u de rekening contant afrekent. U ontvangt hiervoor een factuur, die door de meeste verzekeraars (gedeeltelijk) vergoed wordt.

Sommige verzekeraars, zoals CZ, bieden een goedkoper reisadvies aan via de GGD, uiteraard kunt u daar ook gebruik van maken. Het verschil is dat een advies via uw eigen huisarts wordt gemaakt met de medische informatie uit uw eigen medisch dossier.
Soms zal de arts om een consult vragen. Redenen hiervoor kunnen zijn:

 • De medische toestand van de reiziger
 • Extra risico’s verbonden aan de reisbestemming
 • Onduidelijkheid over de preciese reisroute

Intakeformulier reizigers

Informatiebrief voedingsadviezen op reis

Informatiefolder malaria

Informatiefolder tuberculose